En bred mix av applikationer för linjära lösningar

När man talar om produkter för linjär förflyttning, kan det innebära så vitt skilda saker som teleskopskenor, linjärenheter eller bandtransportörer. Antalet möjliga applikationsområden för dessa produkter är näst intill oändliga. I den här bloggserien om olika linjära applikationer, hoppas vi kunna väcka lite idéer och inspiration.

Linjära applikationer i renrum

cleanroom


I renrum råder en kontrollerad nivå av föroreningar. Det ställer särskilda krav på de ingående komponenterna. Vad behöver jag då tänka på när jag konstruerar och väljer produkter till applikationer i renrum? Hög friktion är något man vill undvika då det genererar oönskade partiklar som lätt sprider sig till omgivningen.

Läs mer om applikationer i renrum

Teleskoperande lösningar i specialfordon

Brandbil

 

I specialfordon som t.ex. ambulanser eller brandbilar finns ett behov av utdragbara lösningar, som på ett smidigt sätt ger uttryckningspersonal tillgång till sin utrustning. Här är teleskopskenan en utmärkt lösning. Teleskopskenor hjälper även till att optimera ergonomin för chaufförer inom andra yrkeskategorier, vid t.ex. justering av säte, förflyttning av manöverpaneler och skärmar m.m.

Läs mer om teleskopskenor i specialfordon

Automatisering av lager och logistik – linjära produkter

Lagerautomation


I takt med en raskt växande e-handel har också automatisering av lager och internlogistik fått en rejäl skjuts. Det innebär bl.a. bättre utnyttjande av befintliga ytor, samt mindre behov av manuella moment. Linjära komponenter ses här på många olika ställen och i olika former. Linjärenheter och teleskopskenor är två exempel på produkter som fyller en viktig funktion inom lagerautomation.

Läs mer om lagerautomation

Effektiva formatbyten av flaskor vid tappningsanläggningar 

Tappningsanläggning

 

Behovet av formatomställningar finns nästan överallt inom industrin. Automatiserade formatomställningar effektiviserar på flera sätt. Själva processen för omställningen går ögonblickssnabbt. När väl systemet är korrekt inställt elimineras risken för uppkomna fel genom manuell justering. Omställningsmotorn är här en effektiv lösning. Processen i en tappningsanläggning illustrerar på ett bra sätt hur detta kan se ut.

Läs mer om effektiva formatbyten

 

Rätt transportband till rätt livsmedel

Transportband-kex

Transportbanor av olika slag används nästan alltid i en produktionslinje. Inom livsmedelsindustrin råder stränga krav på hantering och hygien. Allt som kommer i kontakt med mat måste vara avsett och godkänt för livsmedelsproduktion. Därför är det viktigt att du väljer rätt bandtyp till din bandtransportör. Det finns ett enormt urval av material och ytegenskaper att välja mellan på marknaden. Om din produktion hanterar frysta livsmedel bör du t.ex. tänka på att välja ett TPU-belagt band som har hög flexibilitet vid låga temperaturer. Och om du har tillverkning av bageriprodukter med kletiga livsmedel som t.ex. deg, är ett band med bra släppegenskaper att föredra.

Vi berättar mer om olika typer av transportband

Enkla komponenter till tuffa applikationer

Ketchupmaskin_c-skena

 

Hur kan en relativt enkel lösning som en c-skena av rostfritt stål och en vagn med rullar, användas för att flytta luckor i förpackningsmaskiner eller t.ex. justera komponenter i fyllnings- och förslutningsmaskiner? Det behöver inte vara så avancerat alls. Med en relativt enkel linjär lösning går det att lösa den här typen av uppgifter, även i utsatta miljöer där det förekommer vatten, smuts, temperatursvängningar eller höga temperaturer. 

Läs mer om applikationer med rostfri c-skena 

Rollco levererar unik lösning till projekt för utvändigt fasadbyte

Fasad_2

 

Med en specialanpassad c-skena och vagn lyckades Rollco hjälpa en kund med ett unikt projekt. Målet var att genomföra ett fasadbyte på ett av Sveriges högsta hus utvändigt, utan att behöva gå in i lägenheterna. Daniel Stifors berättar om hur man genom ett nära samarbete med entreprenören lyckades ta fram en perfekt lösning för deras behov.

Läs mer om projektet med utvändigt fasadbyte

Beställ vårt provkit med c-skena

c-rail_kit

Beställt vårt demokit med c-skena och en vagn med rullar monterad för att få en bättre känsla för vad c-skenan är för typ av produkt. C-skenan är en relativt enkel produkt, som kan lösa avancerade problem och är dessutom en kostandseffektiv lösning. Den finns dessutom tillgänglig både i rostfritt och förzinkat, vilket gör att den lämpar sig bra för en del utsatta miljöer.

Beställ provkitet