Linjärsystem och aluminiumsystem – så förbättrar du konstruktionen

Att skapa en optimal konstruktion, som både möter kravspecifikationen och är kostnadseffektiv, kräver lite eftertanke. Men det finns några saker du kan göra för att förenkla ditt konstruktionsarbete, både när det gäller linjärsystem och aluminiumsystem. Här har vi samlat information om allt från hur du löser parallellitetsproblem och underlättar konstruktionsprocessen till hur du väljer rätt förbindning till din aluminiumkonstruktion.

Så enkelt kan du lösa ditt parallellitetsproblem

Magnus

Vid en linjär förflyttning monteras skenorna parallellt och i nivå med varandra. Det är en konstruktion som måste vara väldigt exakt, det handlar om toleranser ner till hundradels millimeter. Parallellitetsproblem uppstår alltså när monteringsytorna inte är helt exakta eller styva och det kan det ta lång tid och kosta mycket pengar att få rätt på det. Dessutom orsakar de slitage, vilket i sin tur reducerar livslängden drastiskt. Parallellitets- och vinkelproblem uppstår nästan alltid vid linjär förflyttning. Därför erbjuder vi en produkt som enkelt löser problemet redan på konstruktionsstadiet. Den kombinerar en styrande och en flytande skena och kan ta upp till fyra millimeter i parallellitetsvariation.

Läs mer om parallellitetsproblem

 

Tänk efter före när du konstruerar ett aluminiumstativ

blogg-intervju-henrik-niclas-2000x667

Att konstruera ett aluminiumstativ handlar först och främst om att skapa en fungerande lösning. Men det handlar även om att optimera konstruktionen så att monteringen blir enkel och kostnadseffektiv utan att göra avkall på kvaliteten. Vilken sorts förbindning du väljer, spårdjup på profilen och olika typer av fötter är några av de saker du behöver tänka på när du konstruerar ett aluminiumstativ. Våra montörer Henrik Rönn och Niclas Hellgren ger fem tips på hur du ser till att din konstruktion går snabbt att montera och fungerar optimalt. 

Läs alla tipsen

 

Fördelar och nackdelar med kulskruv eller kuggrem i en linjärenhet

header_kulskruvsdriven-eller-kuggremsdriven-650

En kulskruvsdriven och en kuggremdriven linjärenhet har olika fördelar och styrkor. Vilken du ska välja beror bland annat på vilka krav din applikation har på hastighet, noggrannhet och toleranser. Kulskruven och kuggremmen har olika egenskaper som kan vara fördelaktiga var och en på sitt sätt. I grunden avgör applikationskraven vilken som passar bäst. Enkelt uttryckt kan man säga att om du behöver hög repeterbarhet, styvhet och kraft så ska du välja kulskruven. Behöver du däremot hög hastighet och långa rörelser är kuggremmen ett bättre val.

Läs mer om kulskruv och kuggrem

 

Undvik de vanligaste problemen när du konstruerar linjärsystem

CAD_Screen-1500

Att konstruera ett linjärsystem är inte alltid det lättaste, det finns en del vanliga problem och fallgropar att trilla i. Samtidigt finns det en del saker du kan dra nytta av och hjälpmedel som underlättar. Ett av de vanligare problemen när man ska konstruera ett linjärsystem är att få tillgång till CAD-filer. Utan en CAD-fil riskerar projektet att avstanna eftersom det blir svårt att komma vidare. Därför är det viktigt att välja en leverantör som har ett brett CAD-bibliotek. För att korta utvecklingsarbetet är det också viktigt att snabbt kunna presentera ett koncept som på ett enkelt och tydligt sätt visar hur man tänker. Även här har tillgången på CAD-filer stor betydelse. En annan god idé är att redan tidigt i projektet få en prisindikation så att man kan hitta en bra balans mellan pris och prestanda. Genom att snabbt få en uppfattning om vad olika typer av lösningar kostar vet man vad man jämför med. Det gör att det går snabbare att komma i mål och undvika en massa omtag och iterationer.

Läs mer om hur du underlättar konstruktionsfasen

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

 

 

Tillbehör och tillval till skenstyrning – när ska man använda vad?

DanielStifors-header

Enligt Daniel Stifors, säljare på Rollco, finns det många faktorer som styr vilka tillbehör du behöver för att konstruera en väl fungerande skenstyrning. För att uppnå lång livslängd och litet behov av underhåll kan man till exempel behöva välja en förspänd vagn eller en vagn med extra tätningar. Det beror bland annat på faktorer som den omgivande miljön och särskilda applikationskrav. Det finns även olika tillbehör både för att smörja och skydda skenstyrningen, bland annat olika typer av tätningar och ändgavlar till vagnarna. I miljöer där det kan vara svårt att komma åt att smörja din skenstyrning, är det lämpligt med en självsmörjande tätning.  Beroende på hur påfrestande den omgivande miljön är, kan skenorna förses med olika ytbehandlingar som förlänger livslängden. Förutom de vanligaste, som till exempel förnickling och förkromning, brukar det finnas specialbehandlingar som ger extra högt korrosionsskydd.

Läs mer om tillbehör och tillval

 

Att välja rätt förbindning till rätt aluminiumkonstruktion

_77A4881 (alu-standard)

Vilka förbindningar ska man välja till olika aluminiumkonstruktioner? Här får du några enkla tumregler som gör valet lättare. När du ska bygga en aluminiumkonstruktion är det lätt hänt att du blir förvirrad när du ska välja förbindningar. För vilken passar egentligen till vad, och vilka för- och nackdelar har de? Det finns lite olika varianter av förbindningar men här fokuserar vi på de fyra vanligaste, Standard, Central, Universal och Automatisk. De har alla sina för- och nackdelar, beroende på vad din aluminiumkonstruktion har för syfte och vilken budget du har. Standardförbindningen är enkel, centralförbindningen är diskret men vibrationskänslig, universalförbindningen är stark och den automatiska förbindningen är flexibel.

Läs mer om förbindningar

 

Testa själv olika aluminiumprofiler och förbindningar

Om du själv vill testa vad som passar ihop kan du beställa vårt kostnadsfria provkit! Det består av tre typer av aluminiumprofiler och fyra olika varianter på förbindningar. Med dem kan du själv handgripligen prova vilka kombinationer som passar bäst för din konstruktion.

New call-to-action